Grupai “Tautumeitas” un Renāram Kauperam jauns singls un  videoklips “Muoseņa”

Grupai “Tautumeitas” un Renāram Kauperam jauns singls un videoklips “Muoseņa”

2022. gada 18. februāris

Turpinot aizvadītajā gadā veiksmīgi aizsākto sadarbību, etno mūzikas grupa “Tautumeitas” un Renārs Kaupers klausītājiem piedāvā savu jaunāko kopdarbu –  singlu “Muoseņa”, kuram radīts arī videoklips.

Dziesmas “Muoseņa” autori ir mūziķi Asnate Rancāne un Renārs Kaupers, un tās teksta lielāko daļu veido latgaliešu tautasdziesmas. Katrs pantiņš ietver kādu vērtīgu dzīves atziņu vai eksistenciālas pārdomas, bet tie visi vēsta par izaicinājumiem, ar ko gandrīz ikviens saskaras esot daļai no sabiedrības – salīdzināšana, noniecināšana un aprunāšana. Šīm negatīvajām darbībām par pamatu ir indivīda neiekļaušanās vispārpieņemtos standartos.

Kā atzīst dziesmas līdzautore un grupas “Tautumeitas” dalībniece Asnate Rancāne, ir brīži, kad jūti, ka viss slīd ārā no rokām un liktenis šķiet nepielūdzams.

“Nereti tās ir situācijas, kad apjaušam, ka esam izmantoti un dažreiz zīme, ka jāklausa savai sirdsbalsij, ienāk pa durvīm īstajā brīdī. Vēstījumu esam simboliski caur tradicionālo precību sižetu atainojuši arī videoklipā. Laiki ir mainījušies un ar šo dziesmu un videoklipu mēs aicinām noticēt, ka cilvēkam jādzīvo saskaņā ar saviem sapņiem, mērķiem un sajūtām, kā arī nebaidīties tikt nesaprastiem – jo, ko nesapratīs viens, sapratīs un novērtēs kāds cits! Šī dziesma un videoklips lai ir kā iedrošinājums mūsu klausītājiem nepakļauties un spert drosmīgus soļus ceļā uz savu laimi un kalpo kā iedvesma sava ceļa iešanai,” saka Asnate Rancāne.

Savukārt Renāra Kaupera izdziedātais vēstījums gan muzikāli, gan tekstuāli kā pirmais pavasara zieds nes gaišumu un ticību, ka būs jau labi.

“Interesanti, ka ideja par dziesmu “Muoseņa” radās vēl pirms “Tur, kur Dieva kamanas slīd” un citām dziesmām, ko kopā ar “Tautumeitām”  realizējām albumā “Gads bez kalendāra”. Mani ļoti uzrunāja tas, ka dziesma būs latgaļu valodā, jo mans tētis un arī mammas vecvecāki ir no Latgales. Meitenēm bija doma, ka dziesmā varētu būt fragments ar manu oriģinālmūziku un tekstu. Tas atnāca latviski un ideju atvasināju no piedziedājuma “pasiedi muoseņ, padūmoj, kū tu šudiņ padareij..”. Pasaules viedie saka, ka nav cita ceļa kā nonākt pie skaidrības, tikai kā nomierinoties un apstājoties – tad arī nāk īstā sapratne par sevi un pasauli. Ļoti priecājos, ka “Prāta Vētras” un “Tautumeitu” draudzīgā sadarbība turpinās. Un sekojot pēdējām ziņām, esmu drošs, ka tiekamies vasarā lielajos koncertos,” norāda Renārs Kaupers.

Videoklips dziesmai “Muoseņa” tika filmēts lauku sētā “Vectūļi”, kas ir arhitektūras piemineklis Vecpiebalgas novadā ar vairāk kā 200 gadus senu vēsturi. Videoklipa režisors ir jaunais talants Helmuts Bondars un tajā redzamie aktieri ir tērpušies Ilzes Tigules un Alises Ķīnastas tērpos. Savukārt īpašās ziedu galvasrotas darinājusi grupas “Tautumeitas” dalībniece Aurēlija Rancāne.

Dziesma pieejama visās mūzikas straumēšanas platformās: https://orcd.co/muosena

Dziesmas mūzikas video iespējams noskatīties šeit

Subscribe
Notify of

0 Komentāri
Inline Feedbacks
View all comments

Aktualitātes